Yavaş Moda ve Sessiz Lüks Birbirini mi Destekliyor?

Yavaş Moda ve Sessiz Lüks Birbirini mi Destekliyor?

Uzun zamandır adlarını sıklıkla duyduğumuz “Yavaş Moda (Slow Fashion) ve Sessiz Lüks (Quite Luxury) Nedir, Ne Değildir?” sizler için derlemek istedik.

Yavaş Moda en kısa haliyle; bizi sürekli yenisini almaya yönlendiren moda sektörüne eleştirel bir tutum sergileyerek zamansız ve kaliteli parçalar almaya yönlendiren bir akım olarak açıklanabilir.

Yavaş moda; hızlı modanın “Modası geçti, yeni sezondan al!” sözlerine karşı durarak “Modası geçmeyen, geri dönüştürülebilir, çevreye yararlı ürün al!” diyor. 

Bu söylemler size “minimalizm” akımını da hatırlattı değil mi? Kesinlikle! Sadeleşmek, fazlalıklarımızdan kurtulmak ve özgürleşmek bu iki akımın şiddetle savunduğu kavramlar. 


Peki neden “Yavaş Moda”yı bu ara sık sık duyuyoruz? 


Bunun birçok sebebi olmakla birlikte; hızlı moda sektörünün dünyanın en büyük su tüketen sektörü olması ve dünyadaki karbon salınımının %10’unu tek başına göğüslenmesi yavaş modaya olan ilginin artmasına sebep olan en büyük etkenlerden. Karbon ayak izimizi küçültmeye çalışmamız, geri dönüştürülebilir ürünlere ve çevreci bir yaşama yönelmemiz gereken bu günlerde hızlı modanın “şatafatlı” dünyası bize ne kadar uygun, bir düşünmek gerek!


Nasıl Yavaş Moda Akımına Uygun Giyinebilirim? 


  • Kaliteli, doğal ve geri dönüştürülebilir kumaşlar tercih edin. 
  • Her zaman giyebileceğiniz zamansız modeller seçin. 
  • Sürdürülebilir ve yerel markaları keşfedin. 
  • İhtiyacınız olan kadar ürün satın alın. 
  • Kendi tarzınızı oluşturun ve “moda”nın akışında kaybolmayın. 

Sessiz Lüks (Quite Luxury) Nedir? 


Sessiz Lüks; büyük marka logolarından, sezonluk renklerden ve tasarımlardan uzak; sade, minimal ve kaliteli giyimin ön planda olduğu moda akımı olarak karşımıza çıkıyor. Bu akımın en güzel yansıtıldığı dizilerden biri hiç şüphesiz Succession’ken, büyük kitlelere duyuran sosyal medya akımı ise “Old Money”. 


Peki “Old Money” gerçekten büyük bir zenginlik mi gerektiriyor? 


Hayır! Kıyafet tercihlerini akıllıca yapmak, 5 farklı tişört almak yerine her şeyle kombinlenebilecek kaliteli bir tişört almak, alınan kıyafetin markasındansa kumaşına ve içeriğine bakmak “Sessiz Lüks” modasına uymak için yeterli. 


Sadelik, kalite, zamansızlık ve zerafet… 


İşte Sessiz Lüks moda akımı bu 4 kavrama sıkı sıkıya sarılıyor ve bizlere “Zamansız ol, kalitenden ödün verme, kendin ol!” diyor. 


Dikkat edeceğiniz üzere Yavaş Moda doğası gereği Sessiz Lüksü destekliyor. Ancak burada çok dikkat etmemiz gereken bir nokta var. O da markaların “Sessiz Lüks” tasarımlarının çevreye duyarlı olup olmadığı! Bunun için alacağımız her ürünün içeriğine, üretim şartlarına bakmak çok önemli. 


Regl döneminde de çevreyi koru, yavaş modaya uy! 


Peddon Regl Külodu zamansız ve şık kesimi, %100 doğal geri dönüştürülebilir kumaşı ve 200 yıkamaya kadar dayanıklı yapısı ile önce sana sonra dünyaya iyi geliyor! 

Peddon ile hemen tanış!