Vajinismus Nedir? Sebepleri Nelerdir?

Vajinismus Nedir? Sebepleri Nelerdir?

Vajinismus kısaca; vajinanın çevresindeki kas gruplarının istemsiz bir şekilde kasılması ve bunun sonucunda yaşanan cinsel birleşme zorluğu olarak açıklanabilir. Vajinismus olan kadınlarda cinsel birleşme; hiçbir şekilde gerçekleşmeyebilir veya normalinden zorlu ve acılı bir şekilde gerçekleşebilir. Belirtmekte fayda var ki: zorlu cinsel birleşmenin gerçekleştiği durumlarda ise kadınlar; vajinismus olduklarının farkına varamayabiliyor.

Vajinismus, cinsel birleşme veya vajinal muayene gibi durumlar sırasında; ağrı, yanma hissi, gerilme veya tamamen kasılma ile kendini gösterebilir.

Vajinismus Neden Olur? 


Genelde tek bir sebeple kendini göstermeyen vajinismus daha çok psikolojik etmenlere dayanır. 

Kişiden kişiye göre değişiklik gösterse de vajinismusun en genel 6 sebebi şu şekildedir:

  • Psikolojik Faktörler: Anksiyete, korku, geçmiş cinsel travmalar veya olumsuz cinsel deneyimler 
  • Cinsel Bilgi Eksikliği: Cinsellikle ilgili yeterli bilgiye sahip olmamak veya yanlış bilgilere sahip olmak
  • Ağrıya Bağlı Faktörler: Geçmişte yaşanan ağrılı cinsel deneyimler veya ağrılı tıbbi durumlar 
  • İlişki Sorunları: Partnerle iletişim eksikliği, duygusal sorunlar veya ilişki zorlukları 
  • Kültürel ve Toplumsal Faktörler: Toplumdan kaynaklanan cinsel tabular, kültürel baskılar veya cinselliğe dair olumsuz inançlar 
  • Biolojik Faktörler: Nadiren, vajinismus; biyolojik faktörlere, genetik mirasa veya hormonal değişikliklere bağlı oluşabilir.

Vajinismus tanısı için genel olarak birden fazla sebep bir arada gözlemlenmektedir. Vajinismus; uygun tedavi ve destekle yönetilebilir ve tedavi edilebilir. Tedavi genellikle bir cinsel terapist veya uzman rehberliğinde, çift terapisi, bilişsel davranış terapisi, pelvik taban fizyoterapisi ve gevşeme teknikleri gibi farklı farklı tekniklerle gerçekleştirilebilir. 

Sen de vajinismus şikayetlerine sahipsen sağlıklı bir cinsel yaşam için hemen bir uzmana danışmalısın!

Kendine Değer Ver! 


Sağlıklı cinsel yaşam için sağlıklı bir cinsel organ gerekir. Peddon Regl Külodu organik ve %100 geri dönüştürülebilir yapısı ile sana en sağlıklı regl dönemini vadediyor. Yoksa hala Peddon Regl Külodu denemedin mi?