Dünyada neredeyse 4 milyar kişinin sahip olduğu bir organ hakkında bu kadar çok yanlış bilgiye nasıl sahip olunabilir? Ama maalesef ki konu kadın cinsel organı olunca olunabiliyor. Hadi bu yanlış bilgileri birlikte düzeltelim!
Aslında “vajina” olarak adlandırılan yer bizim vulvamız. Dışarıdan gözle görülebilen; labia, klitoris, idrar kanalı ve vajinal girişi barındıran yapının adı vajina değil VULVA!
Vajina ise sadece vulvayı döl yatağı boynuna (serviks) bağlayan kaslı bir geçiş yolunu ifade ediyor. Yani vajina asıl olarak, vajinal açıklığın iç kısmında yer alır ve gözle görülmez.
Ayrıca daha önce de bahsettiğimiz gibi birçok vulva çeşidi var.
Herhangi bir enfeksiyon veya hastalık yaşamadığımız sürece; vajina kötü, rahatsız edici bir kokuya sahip değildir. Kişisel hijyenimiz, beslenmemiz, iç çamaşırı tercihimiz gibi noktalara dikkat edersek kötü bir kokuyla karşılaşmayız. Ancak, bizler vajinanın kötü koktuğuna o kadar inanıyoruz ki; güzel kokması için birçok ürün kullanabiliyoruz. “Özel bölge hijyen ürünü” olarak piyasada olan çoğu ürün ise vajinanın pH dengesini bozuyor ve mantar gibi oldukça rahatsız edici sonuçlar doğurabiliyor. Bu tarz ürünleri doktor tavsiyesi olmadığı sürece alıp kullanmayalım.
Vajinayı yıkamak vajinayı temizlemez aksine sahip olduğu yararlı bakterileri öldürüp vajina florasını bozabilir. Vajina floramız bozulduğunda ise yine mantar, enfeksiyon gibi çeşitli hastalıklarla karşı karşıya kalabiliriz.
Çocuk doğurduktan sonra vajinanın eski haline dönmediği inancı maalesef ki oldukça yaygın. Ancak kadın cinsel organı sürekli esneyip daralan bir yapıya sahiptir. Cinsel olarak uyarıldığımızda da esner ve sonrasında eski haline döner. Doğumdan sonra ise sadece eski haline dönüş süresi uzar. (Tabii, doğum esnasında major bir problem yaşanmadığı sürece.) Kegel egzersizleri ile vajina kaslarını güçlendirerek iyileşme sürecini daha da hızlandırabiliriz.
Doğumdan sonra bile eski haline dönebilen bir organ cinsel birleşmeyle nasıl genişleyebilir ki?
Kızlık zarı (hymen) da tıpkı vulva gibi çeşitlilik gösterir. Her kadında aynı yapıda ve aynı koruyuculukta olmaz. İlk cinsel birleşmede bozulmayabilir, çünkü bozulacak bir yapıda olmayabilir. Hatta kızlık zarı hiç oluşmamış da olabilir. Özellikle toplumumuzda fazlaca önem atfedilen kızlık zarı aslında bir zar bile değil, mukoza tabakasıdır.
Birçok farklı etkenle vajinal hastalıklara sahip olabiliriz.
gibi vajina florasının dengesini bozan durumlar mantar veya bakteriyel enfeksiyonlar gibi vajinal enfeksiyonlara yol açabilir.
Toplumumuzda kadın cinsel organı hakkında konuşmak her ne kadar kolay olmasa da bedenimizi tanımak, bedenimiz hakkında konuşmaktan korkmamak çok önemli. Her kadın, cinsel olarak aktif olmasa dahi kontrollerini düzenli yaptırmalı. Unutmayalım ki; erken tanı her hastalık için çok önemli!
Regl döneminde ise hem bedenine hem dünyaya bir iyilik yaparak Peddon Regl Külodu kullanabilirsin! Peddon Regl Külodu; 4 katmanlı özel kumaşı sayesinde sızdırmaz, tam koruma sağlar ve cildini rahatsız etmez. Nefes alabilen bambu kumaşı sayesinde koku oluşmamasına yardımcı olur. Daha rahat, daha özgür ve daha güvenli bir regl deneyimi için hemen satın al!