Vajina Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar

Vajina Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar

Dünyada neredeyse 4 milyar kişinin sahip olduğu bir organ hakkında bu kadar çok yanlış bilgiye nasıl sahip olunabilir? Ama maalesef ki konu kadın cinsel organı olunca olunabiliyor. Hadi bu yanlış bilgileri birlikte düzeltelim! 


Vajina Değil Vulva!


Aslında “vajina” olarak adlandırılan yer bizim vulvamız. Dışarıdan gözle görülebilen; labia, klitoris, idrar kanalı ve vajinal girişi barındıran yapının adı vajina değil VULVA

Vajina ise sadece vulvayı döl yatağı boynuna (serviks) bağlayan kaslı bir geçiş yolunu ifade ediyor. Yani vajina asıl olarak, vajinal açıklığın iç kısmında yer alır ve gözle görülmez.

Ayrıca daha önce de bahsettiğimiz gibi birçok vulva çeşidi var. 


Vajina Kötü Kokmaz!


Herhangi bir enfeksiyon veya hastalık yaşamadığımız sürece; vajina kötü, rahatsız edici bir kokuya sahip değildir. Kişisel hijyenimiz, beslenmemiz, iç çamaşırı tercihimiz gibi noktalara dikkat edersek kötü bir kokuyla karşılaşmayız. Ancak, bizler vajinanın kötü koktuğuna o kadar inanıyoruz ki; güzel kokması için birçok ürün kullanabiliyoruz. “Özel bölge hijyen ürünü” olarak piyasada olan çoğu ürün ise vajinanın pH dengesini bozuyor ve mantar gibi oldukça rahatsız edici sonuçlar doğurabiliyor. Bu tarz ürünleri doktor tavsiyesi olmadığı sürece alıp kullanmayalım. 



Vajina (Vulva içi) Yıkanmaz!


Vajinayı yıkamak vajinayı temizlemez aksine sahip olduğu yararlı bakterileri öldürüp vajina florasını bozabilir. Vajina floramız bozulduğunda ise yine mantar, enfeksiyon gibi çeşitli hastalıklarla karşı karşıya kalabiliriz. 


Vajina Doğumdan Sonra Eski Haline Döner! 


Çocuk doğurduktan sonra vajinanın eski haline dönmediği inancı maalesef ki oldukça yaygın. Ancak kadın cinsel organı sürekli esneyip daralan bir yapıya sahiptir. Cinsel olarak uyarıldığımızda da esner ve sonrasında eski haline döner. Doğumdan sonra ise sadece eski haline dönüş süresi uzar. (Tabii, doğum esnasında major bir problem yaşanmadığı sürece.) Kegel egzersizleri ile vajina kaslarını güçlendirerek iyileşme sürecini daha da hızlandırabiliriz. 



Fazla Seks Yapmak Vajinayı Genişletmez! 


Doğumdan sonra bile eski haline dönebilen bir organ cinsel birleşmeyle nasıl genişleyebilir ki? 


Kızlık Zarı (Hymen) Kişiden Kişiye Farklılık Gösterir!


Kızlık zarı (hymen) da tıpkı vulva gibi çeşitlilik gösterir. Her kadında aynı yapıda ve aynı koruyuculukta olmaz. İlk cinsel birleşmede bozulmayabilir, çünkü bozulacak bir yapıda olmayabilir. Hatta kızlık zarı hiç oluşmamış da olabilir. Özellikle toplumumuzda fazlaca önem atfedilen kızlık zarı aslında bir zar bile değil, mukoza tabakasıdır.  


Mantar Sadece Cinsel Yolla Bulaşmaz! 


Birçok farklı etkenle vajinal hastalıklara sahip olabiliriz. 


  • Flora Dengesizliği: Normalde vajinada bulunan faydalı bakteriler ve diğer mikroorganizmalar arasındaki denge bozulması
  • Yanlış Hijyen Ürünü Kullanmak: Aşırı temizleme, parfümlü hijyen ürünlerinin veya antibakteriyel sabunların kullanımı
  • Hormonal Değişiklikler: Hormon seviyelerindeki değişiklikler, özellikle hamilelik, adet dönemi veya menopoz gibi durumlar
  • Bağışıklık Sistemi Zayıflığı
  • Diyabet: Yüksek kan şekeri seviyeleri 
  • Antibiyotik Kullanımı

gibi vajina florasının dengesini bozan durumlar mantar veya bakteriyel enfeksiyonlar gibi  vajinal enfeksiyonlara yol açabilir.

Toplumumuzda kadın cinsel organı hakkında konuşmak her ne kadar kolay olmasa da bedenimizi tanımak, bedenimiz hakkında konuşmaktan korkmamak çok önemli. Her kadın, cinsel olarak aktif olmasa dahi kontrollerini düzenli yaptırmalı. Unutmayalım ki; erken tanı her hastalık için çok önemli! 


Önce Kendine Sonra Dünyaya Bir İyilik Yap!


Regl döneminde ise hem bedenine hem dünyaya bir iyilik yaparak Peddon Regl Külodu kullanabilirsin! Peddon Regl Külodu; 4 katmanlı özel kumaşı sayesinde sızdırmaz, tam koruma sağlar ve cildini rahatsız etmez. Nefes alabilen bambu kumaşı sayesinde koku oluşmamasına yardımcı olur. Daha rahat, daha özgür ve daha güvenli bir regl deneyimi için hemen satın al!