Ebeveynler İçin Okula Dönüş Rehberi

Ebeveynler İçin Okula Dönüş Rehberi

İşte hepimizde bambaşka duygular uyandıran “okula dönüş (back to school)” dönemi geldi çattı. Artık öğrenci olmasak da, çocuğumuz olmasa da, çalışmıyor olsak da veya yıllık iznimiz çoktan bitmiş olsa da; yine de yazın resmi olarak bitiyor olması, şehrin o bilindik koşuşturmacasının tüm hızıyla tekrar başlaması bizlerde başka başka duygular canlandırıyor. 


Ebeveynlerde ise okula dönüş süreci biraz daha karmaşık olabiliyor. Bazı çocuklar okula dönüşü heyecanla beklerken, bazı çocuklar yazdan, tatilden ve tabii ki sizlerden ayrılmak istemiyor. Bu konuda çocuklarımıza nasıl kızabiliriz ki? Hangimiz pazar akşamı “Of, yarın iş var!” demedik? Ya da hangimiz öğrenciyken yaz bitmesin diye zamanı durdurmak istemedik. 


Ayrıca hatırlatmakta fayda var ki çocuklarımız sadece okulun başlamasından için değil okuldaki arkadaşlık dinamiklerinin değişmiş olma ihtimalinden de korkuyor olabilir. Koca bir yaz görmediği arkadaşlarının onu eskisi gibi sevmeyeceğinden korkması çok normal değil mi? 


O zaman her ebeveynin aklındaki o soruya gelelim: Çocuklarımızı okula hazırlamak için neler yapabiliriz? 


Her Şeyin Başı "Açık İletişim"


Çocuğumuz kaç yaşında olursa olsun onunla açık iletişim kurmamız çok önemli. Okul döneminin başlamasıyla ilgili neler düşündüğünü, bu konunun ona neler hissettirdiğini konuşmak, çocuğumuzun varsa kaygılarını azaltmakta yardımcı olacaktır. Bu konuşmayı yaparken olumlu bir tutumda olmanız da yararlı olacaktır. Örneğin “Okulda en çok ne yapmayı özledin?” ya da “Geçen sene resim dersinde yaptığın resim ne kadar güzeldi hatırlıyor musun?” gibi sorularla çocuğunuzun güzel okul anılarına çağrışım yapabilirsiniz.


Uyku Düzeni


Bizler bile yaz aylarından çıkarken uyku düzenimizi toparlamakta zorlanıyoruz. Çocuklarımız için bu biraz daha zorlayıcı olabiliyor. “Artık okul başlıyor erken yatman lazım!” gibi olumsuz cümlelerden kaçınmak uyku düzenini tekrar sağlamak için çok önemli. Yoksa çocuğumuz sadece tepki göstermek için bile uykuya geçişte zorluk yaşayabilir. Bunun yerine uyku öncesi çocuğumuzun hoşlanacağı rutinler oluşturabiliriz. Kitap okumak, masal anlatmak, birlikte hikaye oluşturmak, yoga yapmak, hayal kurmak gibi sizlerin de katılabileceği rutinler hem çocuğunuzla bağınızı kuvvetlendirecek hem de uykuya giden yolu keyifli bir hale getirecektir. 


Okul Alışverişi


Rengarenk kalemlere, güzel defterlere, çeşit çeşit silgilere kim hayır diyebilir ki? Çocuğumuzun okula dönme hevesini arttırmak için okul alışverişi sürecini biraz uzatabiliriz. Bir günümüzü sadece okul kalemlerini seçmesine ayırıp o kalemleri kullanmayı heyecanla beklemesini sağlayabiliriz. Hızlıca tamamladığımız okul alışverişi çocuğumuz için çok da keyifli olamayacaktır. Hele bir de tüm alışverişi internetten yapıyorsak… 


Ergenlik çağındaki çocuklarımız için bu taktikler çok işe yaramasa da açık iletişim her yaşta ve her ilişkide en büyük kurtarıcımız. 



Ergenlik çağındaki kız çocuklarımız için de okula hazırlık döneminde yapabileceğimiz en büyük iyilik Peddon Regl Külodu almak olacaktır. Kızınız; 8 saate kadar tam koruma sağlayan Peddon Regl Külodu ile ped değiştirmekten ve o rahatsız edici ped hissinden uzak bir gün geçirebilecek. Kızınıza:

“Arkama geçmiş mi bakar mısın?”,

“Ben tenefüse çıkmayacağım sınıfta kalacağım.”,

“Yanıma yedek ped almayı unutmuşum, pedin var mı?”

cümleleri olmadan geçireceği bir okul hayatı hediye etmek isterseniz; Peddon avantajlı paketleriyle sizlerle!