Bir diğer adıyla trekking olan doğa yürüyüşü, belirlenen hedefler arasına, hiçbir araç kullanmadan, yayan bir şekilde gitmek anlamına gelir. Doğa yürüyüşünün bir başlangıç ve bitiş noktası bulunur. Genelde grup halinde, bisiklet ya da motorlu araç kullanmadan bitiş noktasına varılmaya çalışılır. En kısa doğa yürüyüşünün 45 dakika olması beklenir. Birkaç saat, gün ya da ay şeklinde de doğa yürüyüşleri yapılabilir. Ancak bunlara doğa yürüyüşü ya da trekking değil backpacking denir.
Trekking ya da doğa yürüyüşü tempolu bir yürüyüştür. Genelde bir zaman çizelgesi takip edilir. Parkur seçilebileceği gibi engelsiz ya da kolayca aşılabilen engelli yürüyüşler de yapılabilir. Doğa yürüyüşü genelde gruplar halinde yapılsa da solo – trekking yani tek doğa yürüyüşü de yaygındır.
Doğa yürüyüşünü hangi mevsim yapacağınız tamamen kişiye özeldir. Çünkü kışın, yazın ya da bahar ayı fark etmeksizin her zaman doğa yürüyüşü yapılabilir. Burada, sadece ekipmanlar farklı olacaktır.
Uzmanlar tarafından tavsiye edilen her mevsim doğa yürüyüşünün yapılması, mümkünse bunu bir rutin haline getirmektir. Çünkü doğa yürüyüşleri, aslında atalarımızın milyonlarca yıldır hayatta kalmak, yiyecek bulmak gibi nedenlerle yaptıkları zorunlu bir şeydi. Bugün, yürümek genetik kodlarımıza bu nedenle işledi çünkü eskiden atalarımız günde en az 10 km yürürdü. Doğa yürüyüşü yapmaya yabancı olmayan vücudumuz, trekking yapmak için bize 10 önemli nedeni gösteriyor.
Doğa, pek çok şair tarafından kadınlarla anılmıştır. Örneğin “Doğa ana” ya da “Tabiat ana” vardır; “doğa baba” diye bir tabir yoktur. Doğa da bir anne gibi can veren olduğu için neredeyse tüm kültürlerde dişildir. Yapılan bir araştırma da bu durumu doğrular niteliktedir. Doğa yürüyüşü yapma nedenleri cinsiyetle karşılaştırıldığında; “ilgi alanım olması”, “çevremdekilerin etkisi” ve “doğayla bütünleşme” arasında istatistikî olarak anlamlı farklılık vardır (p<0,05). “İlgi alanı” ve “doğayla bütünleşme” sebebiyle doğa yürüyüşü yapanlar daha çok kadınlar iken erkekler daha çok “çevrelerindekilerin etkisiyle” doğa yürüyüşü yapmaktadırlar (Online kaynak, s.11)
Peki neden doğa yürüyüşü yapalım? İşte doğa yürüyüşü için 10 neden: