Regl Döneminde Seks

Regl Döneminde Seks

Sık sorulan sorularda bugün: “Regl Döneminde Cinsel İlişkiye Girilir mi?”

Seni ve partnerini rahatsız hissetirmediği sürece sürece, adet dönemi boyunca cinsel birliktelikten kaçınmanı gerektirecek bir sebep yoktur. Belki sadece çarşaflarda ve yatakta oluşabilecek lekeler cinsel birlikteliği ertelemen için bir sebep olabilir ama yine de regl döneminde seks yapmak güvenlidir. Hatta adet döneminde cinsel ilişkiye girmenin bazı faydaları bile olabilir. Bu faydalar neler diye merak ediyorsan, blog yazımızı okumaya devam et.

Regl iken Cinsel İlişkiye Girilir mi?

“Regl iken cinsel ilişkiye girilir mi?” sorusunun altında aslına bakarsan bir zararı olup olmadığına dair bir merak yatıyor. Biz de “Adet döneminde seks yapmanın bir zararı var mı?” sorusunu Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Elifnur Biçer’e yönelttik. Aldığımız cevap şu oldu: Bilimsel hiçbir çalışma adet döneminde seks yapmanın bir zararı olduğuna dair bir sonuç ortaya koymamıştır. Bununla birlikte özellikle orgazmın adet ağrılarına iyi geldiği çünkü kandaki serotonin hormonunu yükselttiğini biliyoruz.  Bunun yanı sıra yine orgazmın uterus yani rahim kasılmalarımızı arttırdığı için adet dönemini ve adet kanama miktarını kısalttığını da biliyoruz. Adet kanı yanlış bilindiği üzere kirli bir kan değildir. Bu yüzden adet sırasında ilişkiye girmenin tek olumsuz tarafı, etrafın, yatak, yorganın batacak olmasıdır. Bunun dışında bilinen ya da gözüken herhangi bir zararı bulunmamaktadır.

Regl Döneminde Seks Yapmanın Faydası Var mıdır?

Orgazm olduğunda, rahim kasları kasılır ve sonra gevşer. Bu serbest bırakma hali, adet krampları üzerinde bir nebze de olsa rahatlama sağlayabilir ve regl kramplarını hafifletebilir. Seks ayrıca, kendini iyi hissetmeni sağlayan endorfin salınımını da tetikler. Bunun yanı sıra, orgazm esnasında gerçekleşen yoğun kas kasılmaları rahim içindeki dokunun daha hızlı atılmasına yardımcı olur. Bu da regl döneminin daha kısa sürmesi anlamına gelebilir. Cinsel birliktelik esnasında kayganlaştırıcı ürünler kullanmayı tercih ediyorsan eğer, adet kanı, doğal bir kayganlaştırıcı görevi görür.

Regl Döneminde Sevişmek İstiyorum, Normal mi?

Adet döngüsü boyunca hormonlarının dalgalanması sebebiyle libidon da adet döngüsü süresince değişkenlik gösterebilir, yükselip düşebilir. Bazı kadınlar adet döneminden yaklaşık 2 hafta önceki yumurtlama döneminde cinsel dürtülerinin arttığını söylerken, bazıları ise adet dönemlerinde libidolarının yükseldiğini söylüyor.  Hep söylediğimiz gibi aslına bakarsan, her çiçek birbirinden farklı zamanlarda açıyor.

Regl Döneminde Seks Yaparsam Hamile Kalır mıyım?

Regl döneminde seks yapmak seni hamile kalmaktan ya da cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korumaz. Eğer hamile kalmak istemiyorsan adet dönemin olsun ya da olmasın fark etmeksizin doktorunun önerdiği bir doğum kontrol yöntemi kullanmalısın. Yeri gelmişken söyleyelim, bir doğum kontrol yöntemi olarak prezervatif kullanmak hem hamilelik hem de cinsel yolla bulaşan hastalık riskini düşürür.