Regl döneminde tatlı, özellikle de çikolata krizlerinin sebebi östrojen hormonudur. Hormonlar, iştah dahil, vücudumuzun her şeyini, hatta duygularımızı da kontrol etmektedir. Bu bakımdan, adet öncesi sendrom denen durumlar ortaya çıkmaktadır. Tatlı krizleri, aşırı yeme isteği, sinir, asabiyet, sebepsizce ağlamak bu dönemin sonucudur.
Regl döneminde tatlı krizine girmenin en önemli nedeni hormonlar olsa da beslenme şeklimizin de bu durumu tetikleyici bir etkisi yok değil. Ünlü diyetisyen Dilara Koçak, adet döneminde neden tatlı istiyoruz sorusuna uzun süre tatlı yemediğimiz zaman canımız istemez, hatta aklımıza bile gelmez; ancak birkaç hafta sonra tatlı yemeden doymadığımızı düşünürüz yorumunda bulunmıştur. Koçak, bu durumu da birkaç nedene bağlamaktadır:
Ama güzel bir haber de var. Tatlı krizlerini yenmek mümkün. Hatta zaten adet döneminde tatlılara saldırmak, aşılması gereken bir durum
Regl döneminde tatlı yemek zararlıdır. Hatta tatlı yemek, hayatımızın her dönemi için zararlıdır. Bunun da en önemli nedeni şekerin bağımlılık yapmasıdır. Pek çok uzman, bu nedenle çağımızın hastalığı olarak kanserden önce aşırı şeker tüketimini göstermiştir.
Bu noktada bir şehir efsanesinden söz etmekte fayda var. Adetliyken yenen şekerin zararlı olmadığı ya da adetliyken yenen yemeklerin kilo yapmadığı gerçek ya da doğru değildir. Şeker, insan vücuduna yıkıcı etkilerde bulunur ve adet döneminde bu etkilerde bulunmadığına dair bilimsel bir kanıt yoktur.
Şeker ya da aşırı şeker içeren sütlü/beyaz çikolatanın vücudumuza etkileri şunlardır:
Regl döneminde illa çikolata yenecekse bitter çikolata tercih edilmelidir. Ancak bu bitter çikolata %60 ve üstü olmalıdır. Kakao, şekerin aksine regl döneminde sakinleştirici bir etkiye sahiptir. Bitter çikolata, sütsüz ve şekersiz, ham kakaoya en yakın ürün olduğu için rafine şeker yerine tercih edilmelidir.
Regl döneminde bitter çikolata yemek tatlı krizlerine bir çözümdür ama sonuçta her şeyin fazlası bedenimiz için zararlıdır. Bu bakımdan bitter çikolatayı küçük porsiyonlar halinde ve yavaşça tüketmeliyiz. Bu tüketim şekli sayesinde ttatlı krizi dinmeye başlar ve fazla kilo almaktan korunmuş oluruz.
Adet dönemindeki aşırı yeme isteğinin suçlusu östrojen ve progesteron hormonudur. Ancak adet öncesi doymamak neden olur sorusunun tek cevabı hormonlar değildir. Beslenme şeklimiz, damak tadımız da aşırı yeme isteğine neden olmaktadır. Örneğin adet öncesi sendromda kimsenin canı yeşil salata, avokado çekmez; genelde hamur işi yani karbonhidrat ve rafine şekerli ürünler çeker. Bu durum da akıllara şu soruyu getirir: Adet iştahı gerçek mi?
Adetliyken gerçekten aç olduğumuz için ekmek ve türevlerini yemek istemiyoruz. Karbonhidrat tüketmek istiyoruz çünkü onlarda da şeker bulunuyor ve basit şeker bağımlılık yaratıyor. Duygusal açlıklarda da akla ilk gelen bize zevk verdiğini düşündüğümüz ekmek, şeker ve pastane ürünleri geliyor.
Öncelikle şunu bilmek gerekir ki adet dönemi iştahı ile canımız sıkkın olduğunda yemek yemek yani duygusal açlık aynı nedenlerden kaynaklanmaktadır. Aslında aç olmadığımız, vücudumuzun yakacak yiyeceği olduğu halde yemek yeme isteği adet iştahı olarak adlandırılıyor. Açlık, tokluk hissini de getirirken adet iştahında tokluk isteği bulunmuyor. Yani gerçek bir açlık olmadığı gibi gerçek bir tokluktan da söz edilemiyor.
Peki adet iştahında yememek, aşırıya kaçmamak için neler yapabiliriz: