Adet döngüsü ya da regl düzeni, klinik adıyla adet siklusu diye anılır. Normal siklusu dönemi 28 günde bir olarak tekrarlanır. Ancak 28 + 4 diye tabir edilen 4 günlük gecikme ya da 4 gün fazla adet olmak normal kabul edilir. 2 günden az ve 7 günden fazla süren adet döngüsü, adet düzensizliği olarak adlandırılır. Menstrual düzensizliklerin nedenleri beş başlıkta değerlendirilir.
Adet Düzeni Ne Demek? Adet Gecikmesi En Fazla Kaç Gündür?
Öncelikle, vücudumuzdaki her şeyin kontrolü hormonlardadır (kaynak). Adet düzensizliğinin asıl nedeni de progesteron denen hormonun işlevini yerine getirememesi, östorojen hormomunun sentezlenememesidir. Tüm bu hormonlar gerektiği gibi çalışmadığı için de yumurtalama gerçekleşmez ya da çok zorlu bir süreç sonunda gerçekleşir.
Prof. Dr. Murat Naki “Adet Kanaması Neden Olur” adlı soruya cevap verirken, yumurtlamanın yani sonucu adet kanaması ile biten dönemin kadından kadına değişiklik gösterdiğini dile getirmektedir. Naki, yumurtlama döneminin 7, 10 ve 14 gün sürebileceğini belirtmektedir (Kaynak:2.51 dk). Ancak, yumurtlamanın her kadında sabit bir dönem olması gerektiğine vurgu yapmaktadır. Yani bir kadın yumurtladıktan 14 gün sonra adet görmeye başlamalıdır. Dolayısıyla bir kadın 21 günde bir adet görüyorsa yumurtasını 7 günde hazırlayabiliyor demektir. 28 günde bir adet görüyorsa 14 günde yumurtalama dönemi geçiriyor anlamına gelmektedir.
Bir kadın bu periyotlara uyuyor ve adet kanaması ortalama 80 cc ise o kadında adet normal demektir. 80 cc.lik bir kanama, kahve yanı su bardağı kadardır. Bundan fazla olan kanamada da problem var demektir.
Özetlersek:
- Memede hassasiyet, şeffaf – beyaz bir sıvı gelmesi
- Kasık bölgesinde ağrı
- Aşrı sinir, öfke, aniden gelen ağlama krizleri (duygu durum bozukluğu)
- Şişkinlik
- Halsizlik gibi adet öncesi durumlar, yumurtlama dönemini işaret eder.
Bir kadınınn yumurtlama dönemi
- 7 gün
- 10 gün
- 14 gün sürebilir.
Ancak yumurtlama döneminden sonra, yumurtaların parçalanması yani regl olma dönemi sabitir. Sağlıklı bir regl döneminde
- Kahve yani bardağı ya da çay bardağı kadar adet kanı gelir. Bu da ortalama 80 cc.ye tekabül eder.
- Adet kanı, kokusuz ya da çok hafif kokulu olur.
- Adet kanı koyu kırmızı ya da siyaha çalan kırmızı olmaz. Kan rengindedir.
- Regl kanı topaklanmaz.
- Bir kadının regl dönemi 5 ile 7 gün arasındadır. İlk üç günde yoğun bir kanama beklenir. Ancak 3 günden az regl kanaması normal değildir.
Adet Düzensizliği Neden Olur? Adet Düzensizliği Çevresel Nedenlerden Olabilir mi?
Cinsel olgunluğa erişmiş kadınlarda adet düzensizliğinin nedeni %90 hormonlardır (kaynak 6.01 dk). Adet düzensizliğinin meydana geliş şekillerine göre beş gruba ayrılabilir:
- Adetin sürekli devam etmesi ( Bir ayda iki kez adet görmek, bir ayda üç kez regl olmak)
- Adetin zamanında olması ama 80 cc denilen kanamanın daha yoğun şekilde sürmesi (adet kanım çok fazla, adet kanım çok koyu)
- Adet öncesi, ortası ve sonrasında kokulu lekelerin olması
- Adet gecikmesi (Adetim gecikti, adet gecikmesi normal mi, 1 ay adet gecikmesi normal mi, adet gecikmesinin nedenleri )
- Cinsel ilişki sonrasında kanama olması
Adet düzensizliği neden olur? Youtube Videosunu İzlemek İçin Tıklayın
- Adet kanaması yoğun ise rahimdeki miyop ve polip varlığı akla gelen nedenlerin başındadır. Eğer bunlar yoksa, rahim içi araç denilen RİA ya da spiral kullanımı da kanamanın ortalamadan daha fazla olmasına neden olacaktır.
- Adet gecikmesinde akla gelen ilk neden yumurtanın çatlayamamasıdır. Adetim gecikti sorusu doktorlara sorulduğunda “Hamilelik” akla gelen ilk ihtimaldir. Ancak hamilelik söz konusu değilse poliskistik over sendronomu, erken menapoz akla gelebilecek diğer ihtimallerdir. Polikistik Over sendromu kadınların %20’sinde görülmektedir. Ancak Polikistik Over sendromu, ailesinde diyabet geçmişi olan ve kendisi de diyabet hastası olan, insülin direncine sahip ya da aşırı kilolu kadınlarda daha sık görülmektedir.
- Cinsel ilişki sonrasında kan gelmesi de bir sorundur. Bu soruna rahim ağzındaki yaralar neden olabilir.