Adet Döngüsü ve Ay: Nasıl İlişkililer?
Çağlar boyunca, insanlar ayı doğurganlık ve kadın enerjisiyle ilişkilendirdiler.
Bu yüzden adet döngüsünün ay evreleriyle bağlantılıdır.
O halde hep beraber bu bilgilerin nereden geldiğini öğrenelim;
Adet döngüleri ve Ay aynı zamanlı mı çalışır?
Bir araştırmaya göre, adet ve ay döngüleri arasında eşzamanlılık olduğu ortaya çıkmıştır.
Bu çalışma, normal adet döngüsü olan 16 ila 25 yaşları arasında 826 kadının regl dönemlerinin takibi ile yapılmıştır.
Katılımcıların %28,3’ü Yeni Ay ile adet görürüken; diğer günlerde adet görme oranı çok daha düşüktü ve yüzde 8,5 ile yüzde 12,6 arasında değişiyordu.
Yakın zamanda yapılan bir çalışmada ise, adet döngüsü 27 günden uzun olan katılımcılar, yaklaşık 14 yıl boyunca döngü eşzamanlılıklarını izlediler.
Çalışma, adet döngülerinin gerçekten de bazen ayın döngüleriyle senkronize olduğunu gösterdi. Ancak yaş ve doğal olmayan ışıklara maruz kalma ile adet döngüleri kısaldı ve senkronizasyon kayboldu.
Bazı insanlar, eski zamanlarda insanların üreme davranışının ay ile eş zamanlı olduğuna inanıyor, ancak modern yaşam tarzlarıyla üreme fizyolojisi ve davranışları pek bununla eşleşmemekte.
Dr. Jonas bunun çoklu doğurganlık dönemlerine işaret ettiğine inanıyordu (biri vücudun adet döngüsüne ve diğeri doğurganlıklarını etkileyen ay döngüsüne dayalı.)
Astrolojiye inanan ve diğer alışılmışın dışında teorileri olan doktor, ayın kadın doğurganlığını etkilediğine ikna olmuştu ancak, hiçbir bilimsel kanıt teorisini desteklemedi.
Ay ile senkronize olan bir döngüye sahip olmanın herhangi bir faydası olduğuna dair bilimsel bir kanıt yok, ancak alternatif sağlık savunucuları, yeni ay sırasında adet görmenin ve dolunay sırasında yumurtlamanın faydaları olduğunu söylüyor.
Ancak, bu korelasyon bilim tarafından desteklenmemektedir. Uzunlukları benzer olsa da, adet ve ay döngüleri birbiriyle ilişkili değildir.
Ay’ın evreleri ilk kez çizildiğinden beri insanlar ay takvimleri yaptılar. Birçok kültür dini törenlerini ay döngüsüne dayandırdı.
Örneğin, bazı Kızılderili kabileleri, ay takvimini kullanarak mevsimsel olayları takip etti. Mevsime göre aya farklı isimler verdiler. Mısır Dikim Ayı Mayıs’a atıfta bulundu ve Seyahat Ayı sonbaharda kunduz tuzağına atıfta bulundu. Bazı kültürler oruç ve bayram günlerini not etmek için ay takvimlerini kullanır.
Adet döngüleri kabaca aynı zaman çizelgesini takip eder, bu nedenle menstrüasyon veya yumurtlamayı izlemek için ayın döngülerini kullanmaya çalışmak doğaldır. Ancak bu teori herkese uygulanamaz ve en düzenli döngü bile zaman zaman değişebilir. Ay’ı kadın doğurganlığına veya doğum kontrolüne bağlama girişimlerinin evrensel olarak etkili olduğu kanıtlanmadı.
Bu inanç, evrenin akışına bağlanma arzusundan gelmiş olabilir. Gece gökyüzüne bakmak ve yüzlerce kültürün ve milyarlarca insanın aynı yıldızları ve ayı gördüğünü hatırlamak rahatlatıcı olabilir.